trainersschool

NIEUW: De Scherp Volleybal Trainersschool

Ook Scherp Volleybal heeft last (gehad) van de Coronacrisis, maar het heeft ook iets moois opgeleverd. We hebben in de afgelopen periode goed de tijd gehad om na te denken hoe we onze opleidingen nog beter kunnen maken. Dat heeft geleid tot inhoudelijke veranderingen, maar ook tot een heel nieuw concept voor trainersopleidingen. De Scherp Volleybal Trainersschool.

Achtergrond

Sinds 2012 is Scherp Volleybal één van de officieel erkende opleiders van de Nevobo. Wij hebben sindsdien gemerkt dat de stap tot het volgen van een opleiding voor veel trainers als hoog wordt ervaren. Men vindt een opleiding vaak (te) tijdrovend, (te) ver weg en het wordt bovendien vaak als (te) duur gezien. Ook horen we soms dat het aanbod van workshops voor trainers die hun licentie willen verlengen te laag is. Daarnaast zijn verenigingen lang niet altijd in staat of bereid om aanbod voor hun leden te organiseren.

Tijd om die vicieuze cirkel te doorbreken! Samen met verenigingen willen wij het aanbod van workshops in Regio West fors verhogen, flexibeler maken en tegelijkertijd een stuk goedkoper aanbieden.

Hoe werkt het?

 • Wij organiseren (in samenwerking met aangesloten verenigingen) ieder jaar 32 workshops verspreid door de Regio West.
  Dit zijn 8 verschillende workshops die ieder 4 keer worden gegeven, één keer in ieder van de vier windstreken van de regio.
  • Workshop Basis 1
  • Workshop Basis 2
  • VT2-workshop 1
  • VT2-workshop 2
  • VT2-workshop 3
  • VT2-workshop 4
  • Workshop SPECIAAL 1
  • Workshop SPECIAAL 2

*zie de conceptkalender, via deze link.

 • Ieder lid van een aangesloten vereniging mag aan alle workshops deelnemen.
 • Aan het einde van het jaar organiseren we vier PvB-avonden waaraan iedereen die minimaal vier workshops heeft gevolgd kan meedoen om zijn/haar diploma te behalen.
 • Een aangesloten vereniging is de gastheer voor minimaal één en maximaal vier van deze workshops per jaar. Hiervoor zorgt de club zelf voor een accommodatie, materialen en (mogelijkheid voor) consumpties.

Conceptkalender

Om het idee nog iets te verduidelijken, bekijk je hieronder de conceptkalender* van een workshopjaar van De Scherp Volleybal Trainersschool. Zoals je ziet, wordt iedere workshop vier keer gegeven, telkens op een andere locatie en op een ander dagdeel. Een trainer kan zo zelf kiezen waar en wanneer hij/zij welke workshop wil volgen.


* de genoemde regio’s en dagdelen zijn uiteraard puur bedoeld als voorbeeld, deze staan nog niet vast en zijn afhankelijk van de deelnemende verenigingen.

Voor wie?

De Nevobo heeft in haar jaarplannen van de afgelopen jaren telkens de ambitie beschreven om ‘op ieder team een bekwame trainer’ te hebben. Scherp Volleybal deelt die ambitie en wil daarom zoveel mogelijk trainers opleiden, bijscholen en – waar mogelijk en gewenst – begeleiden tot het behalen van een diploma en licentie.

De Trainersschool is een manier om een veel groter deel van al die trainers te bereiken. Omdat het aanbod laagdrempelig, veelzijdig en continue is, kunnen zowel volledige beginners (die nog nooit training hebben gegeven) als gevorderden (die al een opleiding hebben gevolgd en/of al geruime tijd training geven) zelf uitkiezen wat ze willen leren. Zo valt er voor een hele grote groep trainers of geïnteresseerden iets uit te halen, bijvoorbeeld:

Basisroute

Beginnende trainers, ouders van jeugdleden die een team onder de hoede krijgen of leden die misschien wel training zouden willen geven, kunnen in De Trainersschool eens proeven hoe het is. Hoe bereid je een training voor, wat zijn de belangrijkste aandachtspunten tijdens de training, hoe bouw je een training op, waar let je op tijdens een oefening? Deze doelgroep is welkom bij elke workshop, maar de twee basisworkshops en de eerste twee workshops van de VT2 route zijn specifiek geschikt voor deze groep. Overigens is het ook prima als men er maar ééntje bezoekt.

VT2-route

In ieder van de vier subregio’s kan een trainer ook zijn VT2-diploma halen.  Dit kan via de traditionele route, waarbij hij/zij de vier ‘reguliere’ VT2-workshops (op één locatie en op steeds dezelfde dag) volgt, maar het kan ook een combinatie van vierverschillende workshops zijn. Ook wie de twee basisworkshops en de twee speciale workshops volgt, kan daarna opgaan voor het VT2-diploma. En als iemand een workshop in deze route moet missen, zijn er drie gelegenheden om deze in te halen op een andere locatie. En die is nooit ver weg!

Tot slot kunnen mensen ook langer doen over de VT2 route. Als ze vier workshops in één seizoen te veel vinden, kunnen ze er ook meerdere seizoenen over doen.

Bijscholing voor licentiepunten

Voor trainers die al in het bezit zijn van een trainerslicentie, is De Trainersschool een uitstekend platform om permanent bijgeschoold te blijven. Momenteel is het voor deze doelgroep nog best lastig om aan voldoende licentiepunten te komen, omdat er simpelweg niet voldoende workshops worden georganiseerd. In De Trainersschool zijn daarentegen altijd voldoende workshops: elke week eentje. Met name de speciale workshops lenen zich extra goed voor deze trainers, omdat daar ook regelmatig gastsprekers (zoals een eredivisietrainer of bondscoach) voor zullen worden uitgenodigd om verdieping over specifieke onderwerpen te bieden. Maar ook de reguliere VT-workshops zijn natuurlijk een prima manier om bijgeschoold te blijven, omdat daarin ook ieder jaar de nieuwste inzichten langs zullen komen.

Prijs

De Scherp Volleybal Trainersschool werkt met abonnementen. Een trainer betaalt slechts €200,- voor een abonnement waarmee hij/zij naar alle workshops kan komen. Verenigingen betalen €850 of €1250 euro. Voor dit bedragen mogen al hun trainers naar alle workshops komen.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie op deze pagina.

Interesse? Stuur ons een mail op info@scherp-volleybal, bel ons, of vul het contactformulier onderaan op deze pagina in.

Leave a Comment