View Post

Scherp Volleybal gaat VOLEVO-trainers begeleiden

Scherp Volleybal is een bijzondere overeenkomst aangegaan met VOLEVO, één van de grootste sportverenigingen binnen de gemeente Leidschendam-Voorburg. De komende twee jaar zullen wij alle trainers van de door Nevobo aangewezen ‘Superclub’ opleiden en begeleiden.

Basis van het volleybal: Posities

In onze kennisbank delen we belangrijke informatie voor (beginnende) volleybaltrainers. We schrijven artikelen over tactiek en techniek, we geven tips en tricks en zo nu en dan delen we oefeningen. …

View Post

Nieuwe VT3 in Groene Hart

Scherp Volleybal organiseert dit jaar opnieuw een VT3-opleiding in samenwerking met PointMaker Volleybal
In deze opleiding leer je in 8 workshops alles over planning, analyse, methodiek, didactiek, strategie, mentale & fysieke training en nog veel meer. Naast deze acht workshops zullen we ook nog op bezoek gaan bij een Topdivisie- of Eredivisiewedstrijd in Nederland, waarbij we met de coach en/of videoscout zullen spreken. De workshops zullen plaatsvinden tussen oktober 2020 en maart 2021.

View Post

Podcast: Volleybabbel

LUISTERTIP!Hoe bereiden andere trainers hun seizoen voor? Wanneer hebben ze het idee lekker getraind te hebben? Hoe bedenken ze hun oefeningen? Wat vinden ze een goede oefening? Welke tips hebben …

View Post

Pass altijd/nooit naast je lichaam

Amerikaanse topcoaches Karch Kiraly en Tod Mattox zijn het oneens over hoe je het ‘passen’ aan je spelers aanleert. De basis van de discussie gaat over: geloof je in één ideale beweging voor een techniekuitvoering of kijk je naar de natuurlijke beweging van een individuele speler?

View Post

Unieke VT3-opleiding i.s.m. PointMaker Volleybal

Scherp Volleybal werkt al een aantal jaar met veel plezier samen met Stichting PointMaker Volleybal, de trainingsgroep o.l.v. Aafke Verbrugge die jonge, talentvolle en ambitieuze volleyballers opleidt. Komend volleybalseizoen organiseren …

View Post

De dilemma’s van de trainer

En de vier inzichten die je helpen om jezelf en jouw spelers nog beter te ontwikkelen. Als trainer loop je tegen verschillende dilemma’s aan. Je wilt bijvoorbeeld duidelijke afspraken maken, …

View Post

Technisch beleid helpt TC verder

Eigenlijk zou het werk voor een technische commissie elk jaar nagenoeg hetzelfde moeten zijn. Toch krijgen veel TC’s tegen het seizoeneinde te maken met meer druk, die vaak voor onrust binnen de vereniging zorgt. Geen club die daarop zit te wachten. “Maar je kunt er echt structureel wat aan veranderen”, zegt Patrick Collaris, één van de Nevobo opleiders. “En dat hoeft niet veel tijd te kosten.”

Spelsystemen | Hoe laat je jouw team blokkeren?

In een eerder blog over spelsystemen schreven wij al eens dat bij volleybal de verdediging vaak de beste aanval is, en de befaamde Cruijffiaanse uitspraak “als wij de bal hebben, kunnen hun niet scoren” misschien wel heel erg van toepassing is op ons mooie spelletje. In dat blog beschreven we toen de belangrijkste/bekendste verdedigingssystemen. Maar de verdediging begint eigenlijk al eerder, namelijk aan het net. Hoe de verdedigers in het achterveld staan opgesteld, is voor een groot deel afhankelijk van hoe er geblokkeerd wordt. Daarom bespreken we vandaag de belangrijkste blokkeersystemen en -keuzes. Hoe laat je jouw team blokkeren?

View Post

Trainersworkshop van toptrainer Eelco Beijl tijdens DELA Open Beach

Op 6 januari, de finaledag van het toernooi, zal assistent-bondscoach van de Nederlandse volleybaldames Eelco Beijl een speciale trainersworkshop geven.
De workshop zal gaan over vertaling van de ontwikkelingen in het internationale topvolleybal op basis van de ervaringen die Eelco Beijl heeft opgedaan tijdens het recente WK volleybal dat de Oranje dames hebben gespeeld in Japan.
Deze workshop is niet alleen erg leerzaam, maar hij is ook drie licentiepunten waard, die nodig zijn om je licentie geldig te houden.

View Post

Een teamboek, het ultieme organisatorische hulpmiddel voor iedere trainer

Voor de meeste clubs zullen de trainingen half of eind augustus weer gaan beginnen. En dat is hartstikke goed, want er is natuurlijk een heleboel te doen in de voorbereiding. Is je team veranderd ten opzichte van vorig jaar? Wie wordt de aanvoerder? Op welke dagen/tijden wordt er getraind en gespeeld? Gaan we nog oefenpotjes spelen? Wat zijn de doelstellingen voor dit jaar? Welke strategieën, afspraken en systemen hanteren we in het veld? En welke afspraken hebben we naast het veld?

Het is verstandig om alle afspraken rondom het team, alle informatie rondom wedstrijden en trainingen en alle andere belangrijke zaken die het hele seizoen gelden voor het hele team, te noteren in een teamboek. Maar hoe ziet zo’n teamboek eruit?

View Post

Subsidie voor onze VT2-opleiding

  Wanneer je in september start met een VT2-opleiding in regio Gouwe of regio Everdingen, krijg je na het behalen van je diploma €100,- terug van Nevobo! De ambitie van …

View Post

Overzicht seizoen 2017-2018

Het indoor volleybalseizoen zit er weer op! En daarom is het voor Scherp Volleybal tijd om de balans op te maken. Wij hebben een prachtig seizoen gehad, met een heleboel …

View Post

VV Croonenburg, gefeliciteerd!

In de afgelopen maanden hebben Martin en Pim een VT2-opleiding gegeven bij vv Croonenburg in Castricum. Afgelopen zondag hebben zij samen de Proeven van Bekwaamheid afgenomen en zijn zeven trainers …

View Post

Wees er snel bij!

De subsidie voor de beginnerscursussen is bijna op! Wil je (met jouw club) nog een beginnerscursus volgen? Wees er dan snel bij! Kijk voor meer info hier.

View Post

NVVO strikt succescoach Radostin Stoychev

Bulgaarse topcoach begin juni 2 dagen in Nederland Na de Amerikaanse topcoach John Kessel heeft de Nederlandse vereniging van volleybaloefenmeesters (NVVO) opnieuw een topcoach weten te strikken voor haar halfjaarlijkse …

View Post

Heb jij al voldoende licentiepunten?

Verloopt je trainerslicentie bijna? Er komen bij Scherp Volleybal weer een hoop workshops aan waarmee je licentiepunten kunt verdienen. VT3-WORKSHOPS Do 15 feb: Communicatie | Delft Do 1 maa: Spelsystemen …

View Post

De ideale techniek bij blokkeren

Trainen is een proces om spelers zich te laten ontwikkelen tot betere volleyballers. Dat kan op allerlei verschillende manieren, waarvan het verbeteren van de individuele techniek van de spelers waarschijnlijk het eerste in je opkomt. In deze blog besteden we aandacht aan de belangrijkste technieken van het blokkeren en geven we een aantal aandachtspunten voor tijdens het trainen van deze beweging.

View Post

Wat gaat Nevobo beslissen voor 2018?

Op zaterdag 16 december vindt de volgende vergadering van de Bondsraad plaats. De Bondsraad is het hoogste besluitvormende orgaan van de Nevobo. In die vergadering zal onder andere het Jaarplan 2018 aan bod komen. Dit is voor ons trainers en trainersopleiders ook zeer interessant, want er zal onder andere besloten worden of er wordt doorgegaan met het subsidiëren van de verschillende beginnerscursussen en VT2’s.

View Post

Train de Trainer: geslaagde workshop bij VollinGo

Scherp Volleybal geeft geregeld workshops in samenwerking met verenigingen. Lijkt het je leuk om dit ook bij jouw vereniging te organiseren? Kijk dan eens hier om te zien wat we voor je kunnen betekenen.
De workshop van 22 november ging over Moderne Inzichten bij het geven van training, en met name over de interne en externe focus. Waar kan de speler de aandacht het beste op richten om een optimaal leerresultaat te bereiken? Op de uitvoering van de beweging of op het effect van de beweging? Onderstaand stukje werd geschreven door Volleybalclub VollinGo.

View Post

Waarom je een jaarplanning moet maken en wat er in moet staan

“Plans are nothing, planning is everything”. Dat zei Dwight D. Eisenhower ooit. De man die de invasie van de geallieerde strijdkrachten in Europa tijdens WOII plande, bouwde jarenlang aan zijn team, zijn strategie en de capaciteiten om ervoor te zorgen dat de invasie succesvol zou zijn. Eisenhower zorgde ervoor dat zijn ‘teamleden’ niet alleen wisten wat ze moesten doen, maar vooral waarom, wanneer, hoe en in welke volgorde ze dat moesten doen. En zo werkt het ook bij volleybal.

View Post

Subsidie beginnerscursus groot succes

Veel verenigingen kampen nog steeds met een tekort aan goed technisch kader. Daarom heeft de Nevobo ook in 2017 subsidie beschikbaar gesteld voor het opleiden van trainers en coaches. Dit jaar heeft de Nevobo daarbij expliciet ingezet op beginnerscursussen. €40.000,- werd vrijgemaakt voor het subsidiëren van een beginnerscursus Training Geven, Coachen of Technische Commissie bij één van de acht opleiders. Scherp Volleybal is één van de officiële opleiders die deze beginnerscursussen aanbiedt en volgens ons is de subsidie een groot succes.

View Post

Hoe Blokkeer in 1967 de kwartfinale van de Europa Cup bereikte

In een tijd waarin het Nederlandse clubvolleybal misschien niet meer helemaal is wat het ooit geweest is, stuitten wij op dit aardige filmpje. Nostalgische beelden van de achtste finale van de Europacupwedstrijd van Blokkeer (het huidige Inter Rijswijk) tegen het Albanese Dynamo Tirana, waarin Blokkeer volleybalgeschiedenis schreef door als eerste Nederlandse club ooit van een club uit het voormalige Oostblok te winnen.

View Post

VT2-opleiding in het Groene Hart

BEHAAL JE TRAINERSDIPLOMA!
Scherp Volleybal organiseert begin 2018 weer een VT2-opleiding in het Groene Hart! Deze VT2-opleiding leidt trainers op voor het trainersschap in de breedtesport. Een VT2-trainer is werkzaam bij recreanten, jeugd en/of senioren tot en met de 2e klasse van de regio.

In de VT2-opleiding wordt aandacht besteed aan het opbouwen van een training, er wordt ingegaan op methodiek en didactiek en bovendien worden alle volleybaltechnieken behandeld.

View Post

Wat doe je als volleybaltrainer tijdens de training?

Jouw trainingsvoorbereiding is natuurlijk het halve werk, maar wat is die andere helft? Wat wordt er van jou verwacht tijdens de training, en waar moet je allemaal op letten? In onze opleidingen VT2 en VT3 komt dit uitgebreid aan bod. Daarin behandelen wij hoe je een training opbouwt, wat je als trainer moet/kunt doen tijdens een training en hoe je observeert en analyseert. Bovendien leren we je methodiek en didactiek, planning, tactiek en techniek. In deze blog geven we je alvast een handig didactisch werkschema voor tijdens de training.

View Post

Hoe bouw je een volleybaltraining op? Deel 1: het startmoment & de warming-up

Elke training heeft een bepaalde indeling, structuur of opbouw. Een goede training moet een logische lijn in bewegingsvormen bevatten. De verschillende onderdelen moeten met elkaar verband houden en logisch in elkaar overvloeien. Hoe is een goede training opgebouwd en uit welke onderdelen bestaat deze? In deze blog deel 1: het startmoment & de warming-up.

View Post

Pim met Paravolley Dames NL op Hajraa

De Nederlandse zitvolleybalsters dagen tijdens het 39e Hajraa Buitentoernooi eredivisieteams uit voor een wedstrijd zitvolleybal. Op deze manier vraagt de Eindhovense volleybalclub Hajraa aandacht voor de paralympische sport. Ook zijn, dankzij sponsor ilionx, drie dames van het Nederlands team van de partij in Eindhoven dit weekend.

View Post

Zo leer je positief coachen. 9 eenvoudige tools

Onder spanning worden we vaak negatief. In sportieve situaties, maar ook daarbuiten. We kijken vooral naar wat er niet goed gaat en hameren voortdurend op resultaten. Terwijl het juist beter gaat als je dat ombuigt naar iets positiefs. Dat snappen we meteen. En weten we eigenlijk ook wel. Maar het doen in de praktijk, dat is nog niet zo makkelijk. Daarom geven we 9 tools waarmee je eenvoudig op weg kunt naar een positief coachklimaat.

View Post

Vier gratis apps om volleybalwedstrijden mee te analyseren

Als trainer wil je jouw spelers beter maken. En om je spelers technisch en tactisch te verbeteren heb je informatie nodig. Eén van de rijkste informatiebronnen is natuurlijk het spelen van de wedstrijd. Maar hoe haal je de juiste informatie uit een wedstrijd? Wat wil je weten en meten? Waar kijk je naar? Hoe leg je jouw waarnemingen vast? In de VT3-opleiding van Scherp Volleybal wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed en leer je hoe je jouw data verzamelt en analyseert. Vandaag vergelijken we alvast vier applicaties waarmee je die statistieken kunt bijhouden.

See All Alle blogs Posts
View Post

Trainersopleidingen: van regionaal naar landelijk!

Scherp Volleybal wordt Volleybalopleidingen.nl Per 1 september worden onze opleidingen niet meer alleen regionaal aangeboden, maar landelijk. De opleidingen worden per die datum verzorgd door Volleybalopleidingen.nl. Sinds 2012 werkt de Volleybalacademie van …

View Post

Scherp Volleybal gaat VOLEVO-trainers begeleiden

Scherp Volleybal is een bijzondere overeenkomst aangegaan met VOLEVO, één van de grootste sportverenigingen binnen de gemeente Leidschendam-Voorburg. De komende twee jaar zullen wij alle trainers van de door Nevobo aangewezen ‘Superclub’ opleiden en begeleiden.

Basis van het volleybal: Posities

In onze kennisbank delen we belangrijke informatie voor (beginnende) volleybaltrainers. We schrijven artikelen over tactiek en techniek, we geven tips en tricks en zo nu en dan delen we oefeningen. …

View Post

Nieuwe VT3 in Groene Hart

Scherp Volleybal organiseert dit jaar opnieuw een VT3-opleiding in samenwerking met PointMaker Volleybal
In deze opleiding leer je in 8 workshops alles over planning, analyse, methodiek, didactiek, strategie, mentale & fysieke training en nog veel meer. Naast deze acht workshops zullen we ook nog op bezoek gaan bij een Topdivisie- of Eredivisiewedstrijd in Nederland, waarbij we met de coach en/of videoscout zullen spreken. De workshops zullen plaatsvinden tussen oktober 2020 en maart 2021.

View Post

Podcast: Volleybabbel

LUISTERTIP!Hoe bereiden andere trainers hun seizoen voor? Wanneer hebben ze het idee lekker getraind te hebben? Hoe bedenken ze hun oefeningen? Wat vinden ze een goede oefening? Welke tips hebben …

View Post

Pass altijd/nooit naast je lichaam

Amerikaanse topcoaches Karch Kiraly en Tod Mattox zijn het oneens over hoe je het ‘passen’ aan je spelers aanleert. De basis van de discussie gaat over: geloof je in één ideale beweging voor een techniekuitvoering of kijk je naar de natuurlijke beweging van een individuele speler?

View Post

Unieke VT3-opleiding i.s.m. PointMaker Volleybal

Scherp Volleybal werkt al een aantal jaar met veel plezier samen met Stichting PointMaker Volleybal, de trainingsgroep o.l.v. Aafke Verbrugge die jonge, talentvolle en ambitieuze volleyballers opleidt. Komend volleybalseizoen organiseren …

View Post

De dilemma’s van de trainer

En de vier inzichten die je helpen om jezelf en jouw spelers nog beter te ontwikkelen. Als trainer loop je tegen verschillende dilemma’s aan. Je wilt bijvoorbeeld duidelijke afspraken maken, …

View Post

Technisch beleid helpt TC verder

Eigenlijk zou het werk voor een technische commissie elk jaar nagenoeg hetzelfde moeten zijn. Toch krijgen veel TC’s tegen het seizoeneinde te maken met meer druk, die vaak voor onrust binnen de vereniging zorgt. Geen club die daarop zit te wachten. “Maar je kunt er echt structureel wat aan veranderen”, zegt Patrick Collaris, één van de Nevobo opleiders. “En dat hoeft niet veel tijd te kosten.”

View Post

Trainersworkshop van toptrainer Eelco Beijl tijdens DELA Open Beach

Op 6 januari, de finaledag van het toernooi, zal assistent-bondscoach van de Nederlandse volleybaldames Eelco Beijl een speciale trainersworkshop geven.
De workshop zal gaan over vertaling van de ontwikkelingen in het internationale topvolleybal op basis van de ervaringen die Eelco Beijl heeft opgedaan tijdens het recente WK volleybal dat de Oranje dames hebben gespeeld in Japan.
Deze workshop is niet alleen erg leerzaam, maar hij is ook drie licentiepunten waard, die nodig zijn om je licentie geldig te houden.

View Post

Subsidie voor onze VT2-opleiding

  Wanneer je in september start met een VT2-opleiding in regio Gouwe of regio Everdingen, krijg je na het behalen van je diploma €100,- terug van Nevobo! De ambitie van …

View Post

Overzicht seizoen 2017-2018

Het indoor volleybalseizoen zit er weer op! En daarom is het voor Scherp Volleybal tijd om de balans op te maken. Wij hebben een prachtig seizoen gehad, met een heleboel …

View Post

VV Croonenburg, gefeliciteerd!

In de afgelopen maanden hebben Martin en Pim een VT2-opleiding gegeven bij vv Croonenburg in Castricum. Afgelopen zondag hebben zij samen de Proeven van Bekwaamheid afgenomen en zijn zeven trainers …

View Post

Wees er snel bij!

De subsidie voor de beginnerscursussen is bijna op! Wil je (met jouw club) nog een beginnerscursus volgen? Wees er dan snel bij! Kijk voor meer info hier.

View Post

NVVO strikt succescoach Radostin Stoychev

Bulgaarse topcoach begin juni 2 dagen in Nederland Na de Amerikaanse topcoach John Kessel heeft de Nederlandse vereniging van volleybaloefenmeesters (NVVO) opnieuw een topcoach weten te strikken voor haar halfjaarlijkse …

View Post

Heb jij al voldoende licentiepunten?

Verloopt je trainerslicentie bijna? Er komen bij Scherp Volleybal weer een hoop workshops aan waarmee je licentiepunten kunt verdienen. VT3-WORKSHOPS Do 15 feb: Communicatie | Delft Do 1 maa: Spelsystemen …

View Post

Wat gaat Nevobo beslissen voor 2018?

Op zaterdag 16 december vindt de volgende vergadering van de Bondsraad plaats. De Bondsraad is het hoogste besluitvormende orgaan van de Nevobo. In die vergadering zal onder andere het Jaarplan 2018 aan bod komen. Dit is voor ons trainers en trainersopleiders ook zeer interessant, want er zal onder andere besloten worden of er wordt doorgegaan met het subsidiëren van de verschillende beginnerscursussen en VT2’s.

View Post

Train de Trainer: geslaagde workshop bij VollinGo

Scherp Volleybal geeft geregeld workshops in samenwerking met verenigingen. Lijkt het je leuk om dit ook bij jouw vereniging te organiseren? Kijk dan eens hier om te zien wat we voor je kunnen betekenen.
De workshop van 22 november ging over Moderne Inzichten bij het geven van training, en met name over de interne en externe focus. Waar kan de speler de aandacht het beste op richten om een optimaal leerresultaat te bereiken? Op de uitvoering van de beweging of op het effect van de beweging? Onderstaand stukje werd geschreven door Volleybalclub VollinGo.

View Post

Subsidie beginnerscursus groot succes

Veel verenigingen kampen nog steeds met een tekort aan goed technisch kader. Daarom heeft de Nevobo ook in 2017 subsidie beschikbaar gesteld voor het opleiden van trainers en coaches. Dit jaar heeft de Nevobo daarbij expliciet ingezet op beginnerscursussen. €40.000,- werd vrijgemaakt voor het subsidiëren van een beginnerscursus Training Geven, Coachen of Technische Commissie bij één van de acht opleiders. Scherp Volleybal is één van de officiële opleiders die deze beginnerscursussen aanbiedt en volgens ons is de subsidie een groot succes.

View Post

Hoe Blokkeer in 1967 de kwartfinale van de Europa Cup bereikte

In een tijd waarin het Nederlandse clubvolleybal misschien niet meer helemaal is wat het ooit geweest is, stuitten wij op dit aardige filmpje. Nostalgische beelden van de achtste finale van de Europacupwedstrijd van Blokkeer (het huidige Inter Rijswijk) tegen het Albanese Dynamo Tirana, waarin Blokkeer volleybalgeschiedenis schreef door als eerste Nederlandse club ooit van een club uit het voormalige Oostblok te winnen.

View Post

VT2-opleiding in het Groene Hart

BEHAAL JE TRAINERSDIPLOMA!
Scherp Volleybal organiseert begin 2018 weer een VT2-opleiding in het Groene Hart! Deze VT2-opleiding leidt trainers op voor het trainersschap in de breedtesport. Een VT2-trainer is werkzaam bij recreanten, jeugd en/of senioren tot en met de 2e klasse van de regio.

In de VT2-opleiding wordt aandacht besteed aan het opbouwen van een training, er wordt ingegaan op methodiek en didactiek en bovendien worden alle volleybaltechnieken behandeld.

View Post

Pim met Paravolley Dames NL op Hajraa

De Nederlandse zitvolleybalsters dagen tijdens het 39e Hajraa Buitentoernooi eredivisieteams uit voor een wedstrijd zitvolleybal. Op deze manier vraagt de Eindhovense volleybalclub Hajraa aandacht voor de paralympische sport. Ook zijn, dankzij sponsor ilionx, drie dames van het Nederlands team van de partij in Eindhoven dit weekend.

See All Nieuws Posts
View Post

Podcast: Volleybabbel

LUISTERTIP!Hoe bereiden andere trainers hun seizoen voor? Wanneer hebben ze het idee lekker getraind te hebben? Hoe bedenken ze hun oefeningen? Wat vinden ze een goede oefening? Welke tips hebben …

View Post

De ideale techniek bij blokkeren

Trainen is een proces om spelers zich te laten ontwikkelen tot betere volleyballers. Dat kan op allerlei verschillende manieren, waarvan het verbeteren van de individuele techniek van de spelers waarschijnlijk het eerste in je opkomt. In deze blog besteden we aandacht aan de belangrijkste technieken van het blokkeren en geven we een aantal aandachtspunten voor tijdens het trainen van deze beweging.

View Post

5 ladderoefeningen en waarom je die moet gebruiken

Iedere volleyballer kent hem: de beruchte ‘agility ladder’, of loopladder. Veel trainers gebruiken hem en nog veel meer zouden dat moeten doen. Waarom? Omdat de ladder het ideale instrument is om voetensnelheid, beweeglijkheid, coördinatie en ‘overall’ snelheid mee te verbeteren. En laten dat nou net ontzettend belangrijke skills voor een volleyballer zijn. We geven vijf voorbeelden van goede ladderoefeningen en enkele tips voor het gebruiken van de ladder.

View Post

Hoe maak je een goede trainingsoefening?

Tijdens mijn werk als opleider van volleybaltrainers krijg ik geregeld de vraag of ik nog goede trainingsoefeningen ken. Er zijn natuurlijk talloze kant-en-klare oefeningen te vinden op internet, maar je kunt ook zelf oefeningen verzinnen of bestaande oefeningen aanpassen. Er is niet één juist format voor een goede oefening, omdat iedere spelersgroep anders is. Wel kun je met deze algemene checklist bepalen of jouw oefening voldoet aan de belangrijkste eisen.

See All Oefeningen Posts
View Post

De ideale techniek bij blokkeren

Trainen is een proces om spelers zich te laten ontwikkelen tot betere volleyballers. Dat kan op allerlei verschillende manieren, waarvan het verbeteren van de individuele techniek van de spelers waarschijnlijk het eerste in je opkomt. In deze blog besteden we aandacht aan de belangrijkste technieken van het blokkeren en geven we een aantal aandachtspunten voor tijdens het trainen van deze beweging.

See All Technieken Posts
View Post

Podcast: Volleybabbel

LUISTERTIP!Hoe bereiden andere trainers hun seizoen voor? Wanneer hebben ze het idee lekker getraind te hebben? Hoe bedenken ze hun oefeningen? Wat vinden ze een goede oefening? Welke tips hebben …

View Post

Een teamboek, het ultieme organisatorische hulpmiddel voor iedere trainer

Voor de meeste clubs zullen de trainingen half of eind augustus weer gaan beginnen. En dat is hartstikke goed, want er is natuurlijk een heleboel te doen in de voorbereiding. Is je team veranderd ten opzichte van vorig jaar? Wie wordt de aanvoerder? Op welke dagen/tijden wordt er getraind en gespeeld? Gaan we nog oefenpotjes spelen? Wat zijn de doelstellingen voor dit jaar? Welke strategieën, afspraken en systemen hanteren we in het veld? En welke afspraken hebben we naast het veld?

Het is verstandig om alle afspraken rondom het team, alle informatie rondom wedstrijden en trainingen en alle andere belangrijke zaken die het hele seizoen gelden voor het hele team, te noteren in een teamboek. Maar hoe ziet zo’n teamboek eruit?

View Post

Waarom je een jaarplanning moet maken en wat er in moet staan

“Plans are nothing, planning is everything”. Dat zei Dwight D. Eisenhower ooit. De man die de invasie van de geallieerde strijdkrachten in Europa tijdens WOII plande, bouwde jarenlang aan zijn team, zijn strategie en de capaciteiten om ervoor te zorgen dat de invasie succesvol zou zijn. Eisenhower zorgde ervoor dat zijn ‘teamleden’ niet alleen wisten wat ze moesten doen, maar vooral waarom, wanneer, hoe en in welke volgorde ze dat moesten doen. En zo werkt het ook bij volleybal.

View Post

Wat doe je als volleybaltrainer tijdens de training?

Jouw trainingsvoorbereiding is natuurlijk het halve werk, maar wat is die andere helft? Wat wordt er van jou verwacht tijdens de training, en waar moet je allemaal op letten? In onze opleidingen VT2 en VT3 komt dit uitgebreid aan bod. Daarin behandelen wij hoe je een training opbouwt, wat je als trainer moet/kunt doen tijdens een training en hoe je observeert en analyseert. Bovendien leren we je methodiek en didactiek, planning, tactiek en techniek. In deze blog geven we je alvast een handig didactisch werkschema voor tijdens de training.

View Post

Hoe bouw je een volleybaltraining op? Deel 1: het startmoment & de warming-up

Elke training heeft een bepaalde indeling, structuur of opbouw. Een goede training moet een logische lijn in bewegingsvormen bevatten. De verschillende onderdelen moeten met elkaar verband houden en logisch in elkaar overvloeien. Hoe is een goede training opgebouwd en uit welke onderdelen bestaat deze? In deze blog deel 1: het startmoment & de warming-up.

View Post

Zo leer je positief coachen. 9 eenvoudige tools

Onder spanning worden we vaak negatief. In sportieve situaties, maar ook daarbuiten. We kijken vooral naar wat er niet goed gaat en hameren voortdurend op resultaten. Terwijl het juist beter gaat als je dat ombuigt naar iets positiefs. Dat snappen we meteen. En weten we eigenlijk ook wel. Maar het doen in de praktijk, dat is nog niet zo makkelijk. Daarom geven we 9 tools waarmee je eenvoudig op weg kunt naar een positief coachklimaat.

View Post

Vier gratis apps om volleybalwedstrijden mee te analyseren

Als trainer wil je jouw spelers beter maken. En om je spelers technisch en tactisch te verbeteren heb je informatie nodig. Eén van de rijkste informatiebronnen is natuurlijk het spelen van de wedstrijd. Maar hoe haal je de juiste informatie uit een wedstrijd? Wat wil je weten en meten? Waar kijk je naar? Hoe leg je jouw waarnemingen vast? In de VT3-opleiding van Scherp Volleybal wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed en leer je hoe je jouw data verzamelt en analyseert. Vandaag vergelijken we alvast vier applicaties waarmee je die statistieken kunt bijhouden.

View Post

5 ladderoefeningen en waarom je die moet gebruiken

Iedere volleyballer kent hem: de beruchte ‘agility ladder’, of loopladder. Veel trainers gebruiken hem en nog veel meer zouden dat moeten doen. Waarom? Omdat de ladder het ideale instrument is om voetensnelheid, beweeglijkheid, coördinatie en ‘overall’ snelheid mee te verbeteren. En laten dat nou net ontzettend belangrijke skills voor een volleyballer zijn. We geven vijf voorbeelden van goede ladderoefeningen en enkele tips voor het gebruiken van de ladder.

View Post

Hoe maak je een goede trainingsoefening?

Tijdens mijn werk als opleider van volleybaltrainers krijg ik geregeld de vraag of ik nog goede trainingsoefeningen ken. Er zijn natuurlijk talloze kant-en-klare oefeningen te vinden op internet, maar je kunt ook zelf oefeningen verzinnen of bestaande oefeningen aanpassen. Er is niet één juist format voor een goede oefening, omdat iedere spelersgroep anders is. Wel kun je met deze algemene checklist bepalen of jouw oefening voldoet aan de belangrijkste eisen.

View Post

Hoe zorg je voor sportplezier? 8 tips voor een trainer

Op 4 maart begint de week van het sportplezier, een initiatief waar veel sportbonden (waaronder de Nevobo) hun medewerking aan verlenen. Tijdens deze themaweek staat het sportplezier van met name kinderen centraal; een mooi moment om als club of team activiteiten te organiseren die bijdragen aan het plezier in en om het veld. Maar niet alleen clubs, teams en spelers hebben invloed op sportplezier, ook als trainer en/of coach ben je van groot belang voor het sportplezier van jouw spelers. En sportplezier is weer de basis van prestatie. Maar hoe zorg je er nou voor dat iedereen zich goed voelt, lekker in zijn vel zit en zoveel mogelijk plezier heeft in de sport? Hier een aantal tips:

View Post

Wat is ‘clearing’ en waarom is het zo belangrijk?

In deze tijd van de moderne communicatiemiddelen is mens-tot-mens communicatie (praten en luisteren) bijna een uitzondering geworden, terwijl tegelijkertijd ‘slechte communicatie’ vaak genoemd wordt als oorzaak van tegenvallers, tegenslagen en mislukkingen. Clearing, dat letterlijk ‘vrijmaken’ of ‘opruimen’ betekent, is een manier om de communicatie in een groep te verbeteren. Het proces heeft tot doel om gestructureerd feedback te verzamelen over de samenwerking binnen het team. Ik maakte zelf kennis met clearing in een workshop van Ivo Martinovic, professioneel volleybaltrainer-coach. Dankzij zijn inspirerende voorbeelden ben ik ergens rond 2006 ook begonnen met dit proces, wat ik sindsdien bij al mijn teams gebruik en waarmee ik goede ervaringen heb opgedaan. Maar hoe ziet die clearing er dan precies uit?

See All Tips & tricks Posts