Vier gratis apps om volleybalwedstrijden mee te analyseren

Als trainer wil je jouw spelers beter maken. En om je spelers technisch en tactisch te verbeteren heb je informatie nodig. Eén van de rijkste informatiebronnen is natuurlijk het spelen van de wedstrijd. Maar hoe haal je de juiste informatie uit een wedstrijd? Wat wil je weten en meten? Waar kijk je naar? Hoe leg je jouw waarnemingen vast? In de VT3-opleiding van Scherp Volleybal wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed en leer je hoe je jouw data verzamelt en analyseert. Vandaag vergelijken we alvast vier applicaties waarmee je die statistieken kunt bijhouden.

De bekendste applicatie is natuurlijk Data Volley. Deze zeer uitgebreide software van marktleider DataProject kan alles en wordt door 99% van alle topteams ter wereld gebruikt. Veruit de beste optie dus! Eén nadeel: het geintje kost je €799,-. Per jaar! Gelukkig zijn er ook alternatieven die wat laagdrempeliger zijn. Wij zetten vier gratis apps voor je op een rijtje.

Essential Stats Volleyball

Allereerst heeft DataProject (het bedrijf van DataVolley dus) sinds kort ook een gratis app: Essential Stats Volleyball, te downloaden in de Play Store. Je moet je even aanmelden en enkele gegevens achterlaten op de (Italiaanse) site, maar vervolgens kun je de app geheel gratis gebruiken, en dat is de moeite meer dan waard! Essential Stats is een snelle, prima vormgegeven app die (de naam zegt het al) alle essentiële statistieken zeer eenvoudig laat bijhouden. Je voegt eerst je eigen team en spelers toe en daarna kun je direct van start. Tijdens de wedstrijd kun je punten en fouten heel gemakkelijk per speler bijhouden. Na de wedstrijd krijg je een mooi overzicht per set, per rotatie en per speler.

Plus: Eenvoudig en snel in gebruik. Eigen spelers toevoegen. Statistieken in duidelijke schema’s per set, per rotatie en per speler. Statistieken makkelijk te bewaren en terug te zien. De app heeft een optie om de statistieken te synchroniseren met videobeelden.
Min: Alleen voor Android. Je kunt geen rugnummers hoger dan 99 toevoegen. Alleen statistieken voor service, aanval & blok (punt of fout).
Eindoordeel: Een mooie app die de basisstatistieken gemakkelijk laat bijhouden en duidelijk presenteert, maar waarvan heel snel een iOS-versie moet komen.

 

Download hem hier.

Volley Stats

Volley Stats is een basic applicatie, waar je eenvoudig een team kunt toevoegen en per speler een aantal basisstatistieken kunt bijhouden. De app is georiënteerd per speler en het is daarom soms wat onhandig om alles in-game bij te houden, omdat je veel moet switchen tussen schermen. Uiteindelijk krijg je ook alleen statistieken per speler te zien.

Plus: Overzichtelijk.
Min: Weinig opties.
Eindoordeel: Aardige app, maar meer geschikt om één of twee spelers te scouten, in plaats van een volledig team.

Download hem hier.

Volleyball Stat!

Volleyball Stat! is een zeer uitgebreide app met heel veel opties. Je kunt niet alleen punten en fouten bijhouden, maar ook passes, sets en blokaanrakingen en dit alles per speler en per rotatie. Hierdoor wordt het wel redelijk onmogelijk om dit allemaal tijdens de wedstrijd te doen, zeker omdat de app nogal onoverzichtelijk overkomt. Je zult de wedstrijd dus moeten opnemen en achteraf alles moeten invoeren. Maar dan heb je wel de meest uitgebreide informatie die je met een gratis app kunt vergaren.

Min: Niet erg overzichtelijk, design laat te wensen over. Reclame tussendoor.
Plus: Veruit de meeste opties. Speelveld wordt aangegeven. Spelers draaien automatisch door.
Eindoordeel: Meest uitgebreide gratis app, maar lastig te gebruiken tijdens de wedstrijd.

Download hem hier.

Team manager

Team manager is niet zozeer een applicatie voor het bijhouden van statistieken tijdens de wedstrijd, maar meer over het gehele seizoen. Je kunt bijvoorbeeld bijhouden hoeveel sets iedere speler heeft gespeeld en hoeveel punten ze hebben gemaakt, maar de app heeft ook een kalender waar je notities van trainingen en wedstrijden in kunt bijhouden. De app kan zelfs bijhouden wanneer iedere speler een medische keuring moet krijgen.

Plus: Kalenderfunctie. Ook geschikt om trainingen toe te voegen. Optie om notities op te nemen.
Min: Weinig statistieken voor tijdens de wedstrijd. Advertenties.
Eindoordeel: Handige aanvulling op een wedstrijdanalyse-app, maar vooral geschikt om de ontwikkeling van je team gedurende een heel seizoen bij te houden.

Download hem hier.

Contact

Heb je vragen of opmerkingen over wedstrijdanalyse? Laat het ons weten!
Neem contact met ons op via info@scherp-volleybal.nl.

Ook als je meer wilt weten of geïnteresseerd bent in één van onze opleidingen horen we het graag.

Leave a Comment