Hoe zorg je voor sportplezier? 8 tips voor een trainer

Op 4 maart begint de week van het sportplezier, een initiatief waar veel sportbonden (waaronder de Nevobo) hun medewerking aan verlenen. Tijdens deze themaweek staat het sportplezier van met name kinderen centraal; een mooi moment om als club of team activiteiten te organiseren die bijdragen aan het plezier in en om het veld. Maar niet alleen clubs, teams en spelers hebben invloed op sportplezier, ook als trainer en/of coach ben je van groot belang voor het sportplezier van jouw spelers. En sportplezier is weer de basis van prestatie. Maar hoe zorg je er nou voor dat iedereen zich goed voelt, lekker in zijn vel zit en zoveel mogelijk plezier heeft in de sport? Hier een aantal tips:

Heb vertrouwen in elkaar

Laat merken dat je jouw spelers vertrouwt. Vertel het ze en handel ernaar.

Bied veiligheid voor eenieder

Zorg dat er niemand buitengesloten wordt, accepteer wat jouw spelers kunnen en minder goed kunnen, geef aan dat fouten maken mag en zorg ervoor dat spelers hun mening kunnen en durven geven.

Heb onvoorwaardelijke aandacht en respect voor elk teamlid

Sluit niemand buiten en respecteer andere meningen.

Stel regels op en hanteer deze regels consequent

Kom aan het begin van het seizoen samen en vertel duidelijk jouw regels (of stel ze samen met je spelers op). Houd je vervolgens gedurende het gehele seizoen aan die regels. Maak ook afspraken en een taakverdeling. Zo weet je wat je van elkaar kunt verwachten.

Ga in gesprek

Zit je iets dwars of merk je dat één van je teamleden niet goed in zijn vel zit: ga in gesprek. Wees open en benaderbaar. Zoek samen naar oplossingen.

Doe wat je zegt en zeg wat je doet

Wees consequent. Als je visie of een plan mist, dan ontstaat er verwarring of chaos. Wees dus eenduidig in je communicatie en je handelen.

Sta open voor feedback

Zorg ervoor dat je zelf blijft leren. Denk niet dat jij de waarheid in pacht hebt, maar sta open voor de mening van jouw spelers en anderen om je heen.

Zorg dat je jouw spelers kent

Leer ze kennen en laat merken dat je weet wat er in hun levens speelt.

De week van het sportplezier duurt van 4 maart tot 12 maart 2017. Deel jouw acties deze week met #sportplezier.

 

 

Leave a Comment