View Post

Hoe bouw je een volleybaltraining op? Deel 1: het startmoment & de warming-up

Elke training heeft een bepaalde indeling, structuur of opbouw. Een goede training moet een logische lijn in bewegingsvormen bevatten. De verschillende onderdelen moeten met elkaar verband houden en logisch in elkaar overvloeien. Hoe is een goede training opgebouwd en uit welke onderdelen bestaat deze? In deze blog deel 1: het startmoment & de warming-up.

View Post

Pim met Paravolley Dames NL op Hajraa

De Nederlandse zitvolleybalsters dagen tijdens het 39e Hajraa Buitentoernooi eredivisieteams uit voor een wedstrijd zitvolleybal. Op deze manier vraagt de Eindhovense volleybalclub Hajraa aandacht voor de paralympische sport. Ook zijn, dankzij sponsor ilionx, drie dames van het Nederlands team van de partij in Eindhoven dit weekend.

View Post

Zo leer je positief coachen. 9 eenvoudige tools

Onder spanning worden we vaak negatief. In sportieve situaties, maar ook daarbuiten. We kijken vooral naar wat er niet goed gaat en hameren voortdurend op resultaten. Terwijl het juist beter gaat als je dat ombuigt naar iets positiefs. Dat snappen we meteen. En weten we eigenlijk ook wel. Maar het doen in de praktijk, dat is nog niet zo makkelijk. Daarom geven we 9 tools waarmee je eenvoudig op weg kunt naar een positief coachklimaat.

View Post

Vier gratis apps om volleybalwedstrijden mee te analyseren

Als trainer wil je jouw spelers beter maken. En om je spelers technisch en tactisch te verbeteren heb je informatie nodig. Eén van de rijkste informatiebronnen is natuurlijk het spelen van de wedstrijd. Maar hoe haal je de juiste informatie uit een wedstrijd? Wat wil je weten en meten? Waar kijk je naar? Hoe leg je jouw waarnemingen vast? In de VT3-opleiding van Scherp Volleybal wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed en leer je hoe je jouw data verzamelt en analyseert. Vandaag vergelijken we alvast vier applicaties waarmee je die statistieken kunt bijhouden.

View Post

5 ladderoefeningen en waarom je die moet gebruiken

Iedere volleyballer kent hem: de beruchte ‘agility ladder’, of loopladder. Veel trainers gebruiken hem en nog veel meer zouden dat moeten doen. Waarom? Omdat de ladder het ideale instrument is om voetensnelheid, beweeglijkheid, coördinatie en ‘overall’ snelheid mee te verbeteren. En laten dat nou net ontzettend belangrijke skills voor een volleyballer zijn. We geven vijf voorbeelden van goede ladderoefeningen en enkele tips voor het gebruiken van de ladder.

View Post

Hoe maak je een goede trainingsoefening?

Tijdens mijn werk als opleider van volleybaltrainers krijg ik geregeld de vraag of ik nog goede trainingsoefeningen ken. Er zijn natuurlijk talloze kant-en-klare oefeningen te vinden op internet, maar je kunt ook zelf oefeningen verzinnen of bestaande oefeningen aanpassen. Er is niet één juist format voor een goede oefening, omdat iedere spelersgroep anders is. Wel kun je met deze algemene checklist bepalen of jouw oefening voldoet aan de belangrijkste eisen.

View Post

Hoe zorg je voor sportplezier? 8 tips voor een trainer

Op 4 maart begint de week van het sportplezier, een initiatief waar veel sportbonden (waaronder de Nevobo) hun medewerking aan verlenen. Tijdens deze themaweek staat het sportplezier van met name kinderen centraal; een mooi moment om als club of team activiteiten te organiseren die bijdragen aan het plezier in en om het veld. Maar niet alleen clubs, teams en spelers hebben invloed op sportplezier, ook als trainer en/of coach ben je van groot belang voor het sportplezier van jouw spelers. En sportplezier is weer de basis van prestatie. Maar hoe zorg je er nou voor dat iedereen zich goed voelt, lekker in zijn vel zit en zoveel mogelijk plezier heeft in de sport? Hier een aantal tips:

View Post

Wat is ‘clearing’ en waarom is het zo belangrijk?

In deze tijd van de moderne communicatiemiddelen is mens-tot-mens communicatie (praten en luisteren) bijna een uitzondering geworden, terwijl tegelijkertijd ‘slechte communicatie’ vaak genoemd wordt als oorzaak van tegenvallers, tegenslagen en mislukkingen. Clearing, dat letterlijk ‘vrijmaken’ of ‘opruimen’ betekent, is een manier om de communicatie in een groep te verbeteren. Het proces heeft tot doel om gestructureerd feedback te verzamelen over de samenwerking binnen het team. Ik maakte zelf kennis met clearing in een workshop van Ivo Martinovic, professioneel volleybaltrainer-coach. Dankzij zijn inspirerende voorbeelden ben ik ergens rond 2006 ook begonnen met dit proces, wat ik sindsdien bij al mijn teams gebruik en waarmee ik goede ervaringen heb opgedaan. Maar hoe ziet die clearing er dan precies uit?

See All Nieuws Posts